Arias 2022: Рапърът Baker Boy Yolo доминира музикалните награди с пет победи | Награди Ария

Baker Boy доминираше в Ариите за 2022 г., като взе общо пет награди за албума си Gela Thursday night — включително Gong за албум на годината, както и за най-добър солов изпълнител и най-добро хип-хоп издание.

26-годишният рапър Yolŋu – с истинско име Danzal James Baker – е бил номиниран за шест арии в миналото, въпреки че това е първата му победа.

Gila – неговият запис от 2021 г., включващ принос на покойния чичо Джак Чарлз – продължава характерното за Бейкър сливане на рифове за добро усещане и пълна полемика, черпейки от израстването му в Arnhem Land, както и от преместването му във Виктория, където живее сега. Албумът също спечели Arias Art Award за най-добра обложка и аудио смесване.

“О, Боже! О, сърце!” Бекер се хвърли, преди да произнесе благодарствена реч за Албум на годината в Yolŋu.

„Искам да посветя това на моето семейство у дома, на младите хора у дома“, каза той във втората си реч за приемане на наградата за най-добро хип-хоп издание. „Можеш да успееш, можеш да успееш, шансовете са… Бил съм там, правил съм това и знам, че и ти можеш да правиш мафия.“

Подобно на големия победител от миналата година, Genesis Owusu, Бейкър е на австралийската музикална сцена само от пет години възход по това време Беше стратосфера.

Baker Boy изпълнява по време на наградите ARIA 2022. Снимка: Британи Лонг/Гети изображения

От дебюта си през 2017 г. като победител в конкурс за нововъзникващи артисти, организиран от Triple J Unearthed и Националните награди за местна музика (Nima), Бейкър спечели голямо признание. Той бе обявен за изпълнител на годината и албум на годината при последното представление на Nimas през август — а през 2021 г. той получи OAM за службата си към сценичните изкуства.

Възходът на Кид Ларой беше също метеоритен. Изпълнителят Kamilaroi продължава успеха си от 2021 г., като спечели наградата за най-добро поп издание за хитовата си песен Thousand Miles – единственото му соло издание тази година.

Най-добра група бе присъдена на пънк групата Amyl and the Sniffers, която също взе у дома наградата за най-добро рок издание Албумът им Comfort to Me от 2021 г. „Пиех водка зад кулисите… и сега съм там“, каза първата актриса Ейми Тейлър.

Амил Тейлър от Amyl and the Sniffers приема наградата Ария за 2022 г. за най-добър ансамбъл.
Амил Тейлър от Amyl and the Sniffers приема наградата Ария за 2022 г. за най-добър ансамбъл. Групата спечели и наградата за най-добро рок издание. Снимка: Британи Лонг/Гети изображения

„Всички, които гледат къщата, знам, че се случват няколко пиянства“, пошегува се тя по-късно, докато събираше втората си награда, със силен смях. „Така че се насладете на това лайно!“

Тази година Ариас се върна към личен формат след две незаписани досега церемонии, на които повечето речи и изпълнения бяха записани.

Genesis Owusu пристига на наградите Aria.
Genesis Owusu пристига на наградите Aria. Снимка: Wendell Teodoro/Getty Images

Проведена в Hordern Pavilion в Сидни и излъчена както в YouTube, така и по телевизията, церемонията отбеляза голямо завръщане в модата на червения килим – и това включваше, за някои присъстващи, забележително заведение за бързо хранене с пиле. Каубойски шапки и мустаци изобилстваха по време на предварителната изложба; Genesis Owusu канализира Game of Thrones в луксозно кожено палто и червен ирокез.

Други песенни традиции също надигнаха глава. Международните гости отново раздадоха награди на музикантите, за които се запознаха минута по-рано; Този път Ели Гулдинг изпълни най-добрия си видеоклип към “Favorite” Vance Joy.

И това беше още една историческа година за Wiggles, които счупиха собствения си рекорд за най-много арии във всяка категория – спечелвайки своите 15-та и 16-та награда за най-добър детски албум и най-добро изпълнение на живо. Тълпата избухна, когато оригиналният състав – Yellow Bar Wiggle Greg Page – излезе на сцената, за да получи своите награди.

Предаванията бяха плътни и бързи. Той включва възпоменание на няколко покойни австралийски музиканти: Арчи РоучИ на Оливия Нютън Джон и водещата програма Seekers Джудит Дърам. Роуч спечели и най-добро независимо издание посмъртно за “One Song”.

Tones and I – който отдава почит на Newton John – също взе наградата за най-добра песен, гласувана от феновете за Cloudy Day, възхвала на оптимизма. Това беше нейната пета победа за Aria след победата през 2019 г. за вирусния ушен червей Dance Monkey.

Певецът от Бундеслигата Bodjira, който взе наградата Michael Gudinsky миналата година в емоционална реч, спечели най-доброто R&B издание за своето EP Talks.

Budjerah (вляво) целува песента за най-добра соул/R&B версия.
Budjerah (вляво) целува песента за най-добра соул/R&B версия. Снимка: Bianca De Marchi/AAP

Друга група от Първите нации спечели иновативен изпълнител тази година: King Stingray, сърф рок група от шест души от Северната територия с членове на Yolŋu.

Най-добро издание на хард рок отиде при Chats за албума им Get Fucked – заглавие, изречено весело с известно колебание от домакините, които цяла нощ. „Ако гледате това видео, това означава, че има нещо сериозно нередно с Aria HQ“, каза нападателят Иймън Сандуит в предварително записана реч. “Аз съм също толкова объркан, колкото и вие. Надявам се някой да бъде изключен за тази сериозна грешка.”

Тази година отбеляза и втория път, в който Ариас избягва предишното си разграничение мъже-жени в полза на неутрални по пол категории – решение, взето през 2021 г. в отговор на Призив за повече приобщаване. „Мисля, че е наистина страхотно, че сега имаме най-добрия солов изпълнител“, каза певецът J Flip. „Тъй като съм небинарен човек, намерих това наистина стоплящо сърцето.“

Промените обаче не смекчиха други критики, отправени към Ариас. Когато краткият списък за 2022 г. беше обявен през октомври, родената в Бризбейн художничка отиде в Instagram, за да изрази разочарованието си от огромното отклонение към мъжете артисти. „Почти от кандидатите не са мъже“, пише тя. “В категории като тежък рок изобщо няма артисти, които не са мъже. Така че отново си спомних, че Австралийска музика Индустрията…е доминирана от мъже и в този случай мъже, които не смятат, че един артист е надежден, освен ако не е някакъв безгрижен човек, който свири на китара/рок.”

По-рано тази година рапърът Gumbaynggirr Tasman Keith също атакува “старата система” на критериите за допустимост на Arias, които изискват записът да се появи в топ 50, за да отговаря на условията за албум на годината. Подобни правила важат за жанровите категории.

“Критериите все още са основно изградени върху система, която претегля физическите формати и изтеглянията. Без потоци,” каза Кийт в изявление. “На артистите трябва да се даде същата възможност в тези моменти, както на тези с голям бюджет… Песента трябва да се развива . Системата не беше направена за момчето от малкия град, а за белия мъж от големия лейбъл.”

Няколко артисти се обединиха зад него, включително Jaguar Jonze, който също призова гласувалите на Aria да обмислят Последният доклад “издигат глас” – Дългоочаквано проучване разкри необуздани нива на сексизъм и тормоз в австралийската музикална индустрия.